Vrijdagnamiddag maakten we in de klas heerlijke pompoenfrietjes !
Het viel bij de leerlingen heel erg in de smaak, alhoewel ze er aanvankelijk een beetje weigerachtig tegenover stonden. De afspraak was duidelijk : iedereen proeft en lust je het niet, dan eet je niet verder. Juf stond de hele namiddag aan het fornuis, dat zegt dus genoeg.
Voor de mama’s en papa’s die het zelf willen proberen, volgt hier de beknopte uitleg. Je kan het recept terugvinden in het kookboek van Piet Huysentruyt.
Je neemt best een butternutpompoen (langwerpige groene) omdat het vruchtvlees goed stevig is. Je wast de pompoen voor je hem schilt en dan niet meer. Je snijdt de pompoen in frietjes. Je strooit er wat zout en peper over. Juist voor je de frietjes bakt, strooi je er wat bloem over en met je handen zorg je ervoor dat overal bloem aan de frietjes kleeft. Je mag zeker nog niet alle frietjes door de bloem wentelen, want dan worden ze plakkerig.

Je doet ze in het frietvet en bakt ze zoals je frieten bakt. Het duurt zeker niet lang voor ze klaar zijn. Als de frietjes boven beginnen te drijven, is het tijd om ze er uit te halen. Je doet best niet teveel frietjes tegelijk in je bakmandje. Je moet er ook voor zorgen dat je bakt met vers en plantaardig frietvet.